Siirry suoraan sisältöön

Mitä jokaisen tulisi tietää EU:n kestävän rahoituksen sääntelystä ja luokittelujärjestelmästä?

EU esitteli heinäkuussa uuden kestävän rahoituksen strategian ja aiempaa kunnianhimoisemmat päästöjen vähennystavoitteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. EU haluaa luoda vihreät pääomamarkkinat, joiden avulla rahaa saadaan kanavoitua ilmastotavoitteiden saavuttamisen kannalta eniten vaikuttaviin ko

Mitä jokaisen tulisi tietää EU:n kestävän rahoituksen sääntelystä ja luokittelujärjestelmästä?

EU esitteli heinäkuussa uuden kestävän rahoituksen strategian ja aiempaa kunnianhimoisemmat päästöjen vähennystavoitteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. EU haluaa luoda vihreät pääomamarkkinat, joiden avulla rahaa saadaan kanavoitua ilmastotavoitteiden saavuttamisen kannalta eniten vaikuttaviin kohteisiin. Uusien ilmastotavoitteiden mukaan EU pyrkii vähentämään kasvihuonekaasujen päästöjä 55 % vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Investoinnit uuteen teknologiaan, uusiin energialaitoksiin ja muihin kohteisiin ovat välttämättömiä, jotta ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa ja jotta ilmastoriskien realisoitumisen taloudellisilta menetyksiltä voidaan välttyä.

Kestävän rahoituksen keskeinen työväline on informaatio sijoitus- ja rahoituskohteiden ympäristövaikutuksista. Tiedonsaantia helpottamaan EU on luonut kestävien taloudellisten toimintojen luokitusjärjestelmän. Tieteelliseen tietoon pohjautuvan taksonomian tavoitteena on, että sijoittajat ja rahoittajat alkavat yhä enemmän suosia yrityksiä, jotka hillitsevät ilmastomuutosta ja toimivat kestävän kehityksen mukaisesti. Niiden rahoituskustannukset voivat laskea verrattuna yrityksiin, joiden toiminta esimerkiksi kasvattaa hiilidioksidipäästöjä tai jotka eivät onnistu toteuttamaan tarvittavaa vähähiilisyyssiirtymää riittävän nopeasti. EU on luonut standardin vihreille joukkovelkakirjalainoille. Uusi standardi pyrkii antamaan varmuuden sijoituskohteen ympäristövaikutuksista. Myös rahaa hakevat yritykset ovat varmemmalla pohjalla, kun ne voivat kertoa täyttävänsä EU:n standardit.

 
Mikael Niskala kuva nettisivuilta.jpg
 

“Taksonomian tavoitteena on, että sijoittajat ja rahoittajat alkavat yhä enemmän suosia yrityksiä, jotka hillitsevät ilmastomuutosta ja toimivat kestävän kehityksen mukaisesti.” -Mikael Niskala, Mitopro

 

Kestävän rahoituksen sääntely koskee jo sijoitustoiminnan läpinäkyvyyttä kestävyysriskien ja vaikutusten huomioimiseksi rahoitustuotteissa. Finanssimarkkinatoimijoita koskeva tiedonantoasetus edellyttää, että rahoitusalan toimijat luokittelevat rahoitustuotteensa kestävyysvaikutusten mukaan. Vain tiukimmat kestävyyskriteerit täyttäviä sijoituskohteita voi kutsua kestäviksi sijoituksiksi. Tiedonantoasetukseen liittyy myös säännöllinen raportointivelvollisuus siitä, kuinka sijoituksen ympäristö- ja yhteiskunnalliset näkökohdat tai kestävyystavoitteet ovat toteutuneet.

Myös yrityksille on tulossa laajempia kestävän kehityksen tietojen raportointivelvoitteita. Ehdotuksen mukaan kestävyystietojen raportointi laajenee kaikkiin listattuihin yhtiöihin ja myös listaamattomiin suuriin kirjanpitovelvollisiin. Julkistetuille tiedoille EU ehdottaa pakollista varmennusta ja määrämuotoista raportointistandardeihin perustuvaa esitystapaa, joka parantaa kestävyystietojen raportoinnin vertailukelpoisuutta ja mahdollistaa sähköisen raportoinnin kautta tietojen nykyistä laajamittaisemman hyödyntämisen. Uusi raportointivelvoite koskisi myös listautuvia pk-yrityksiä.

 

Mikael Niskala

Senior Adviser Mitopro Oy:ssä ja eurooppalaisia kestävyysraportoinnin standardeja valmistelevan European Financial Reporting Advisory Groupin (EFRAG) työryhmän asiantuntijajäsen.
www.mitopro.fi

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan hermolla

Jätä yhteystietosi päästäksesi ajan tasalle viimeisimmistä rahoituksen ja yrityskauppojen uutisista.