Siirry suoraan sisältöön

Markkinoiden ainut pk-yritysten EU-takausloppuu kesäkuussa 2022 - Hyödynnä 70 prosentin lainatakaus myös uudelleenrahoittamiseen

EGF-takaus on erittäin edullinen rahoitusinstrumentti sekä yritykselle että sitä tarjoavalle pankille. Se mahdollistaa 70 prosentin takauksen pk-yrityksille ja pienemmille midcap-yhtiöille ja samassa yhteydessä myös myönnettävän lainan korkotaso laskee lähes saman verran.

Markkinoiden ainut pk-yritysten EU-takausloppuu kesäkuussa 2022 - Hyödynnä 70 prosentin lainatakaus myös uudelleenrahoittamiseen

Koronakriisin iskiessä monet pankit Suomessa ottivat käyttöön Euroopan Investointirahaston tarjoaman Euroopan Unionin laajuisen EGF-takauksen (Euroopan takausrahasto). EGF-takaus luotiin väliaikaiseksi takausohjelmaksi, jonka rahoituskriteerit ovat joustavammat verrattuna markkinoilla normaalisti oleviin Euroopan Unionin takausohjelmiin.

EGF-takaus on erittäin edullinen rahoitusinstrumentti sekä yritykselle että sitä tarjoavalle pankille. Se mahdollistaa 70 prosentin takauksen pk-yrityksille ja pienemmille midcap-yhtiöille ja samassa yhteydessä myös myönnettävän lainan korkotaso laskee lähes saman verran. Poikkeuksellista EGF-takauksessa on myös, että se sallii joustavasti uudelleenrahoituksen, toisin kuin ns. normaalit EU-takaukset. Huomioitavaa on myös, että EGF-takausta voi poikkeuksellisesti myöntää myös maa- ja kalatalouden yrityksille.

Koronakriisin hellittäessä tämä väliaikainen takausohjelma on asteittain päättymässä tänä vuonna – kesäkuussa 2022 ja joulukuussa 2022.

Usealla pankilla ja leasing-toimijalla Suomessa on käytössään EGF-takaus. Jos yrityksellänne on lainoja, joissa ei ole hyödynnetty EGF-takausta, kehotamme teitä olemaan yhteydessä pankkiinne mahdollisimman pian. Kuten aiemmin mainitsimme, voitte poikkeuksellisesti keskustella aiempien lainojenna uudelleenrahoittamisesta ja tiedustella, miten takaus vaikuttaa lainojenne hintatasoon.

Uudet laina-asiakirjat tulee
allekirjoittaa viimeistään 30. kesäkuuta 2022, jotta takausta voi joustavasti hyödyntää. Hieman tiukemmilla kriteereillä pankit voivat kuitenkin myöntää rahoitusta joulukuuhun 2022 saakka.

HUOM! EGF-rahoitus koskee seuraavia rahoitusmuotoja: laina (min 3kk maturiteetti), luotto- ja tililimiitti, leasing, ja factoring. Myönnettävää takauksen sisältämää lainaa on sallittu käyttää joko investointeihin, käyttöpääomaan, liiketoiminnan ostoihin ja (poikkeuksellisesti) uudelleenrahoittamiseen.

EU-takausohjelmat tulevaisuudessa

Seuraava EU-takausohjelma – InvestEU – on tulossa markkinoille tämän vuoden aikana. InvestEU:n mukainen takausaste on 50–70 % ja se vaikuttaa lainan korkotasoon EGF-takauksen tavoin. InvestEU ei tämän hetken tietojen mukaan kuitenkaan tule sallimaan uudelleenrahoitusta.

Rahoittajat Suomessa saavat InvestEU-takauksen käyttöönsä luultavasti vasta vuodesta 2023 alkaen. Jos yrityksellänne on rahoitustarpeita loppuvuonna 2022, tai jopa alkuvuonna 2023, kannattaa rahoitusta ehdottomasti hakea nyt kevään 2022 aikana.

Jos sinulle herää kysyttävää oheiseen instrumenttiin liittyen tai haluat keskustella muuten yrityksesi tai salkkuyhtiösi rahoituksesta, ota asiantuntijoihimme vapaasti yhteyttä. Tiimimme yhteystiedot löydä täältä.

Seuraa meitä myös LinkedInissä ja Twitterissä.

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan hermolla

Jätä yhteystietosi päästäksesi ajan tasalle viimeisimmistä rahoituksen ja yrityskauppojen uutisista.