Siirry suoraan sisältöön

Markkinatutkimus: Euroopan ja Suomen listaamattomien pääomasijoitusmarkkinoiden nykytilanne

Yhtiötasolla hyvä hallinto ja toimiva liiketoimintamalli ovat aiempaa arvostetumpia, vahvojen kasvuodotusten lisäksi sijoittajat odottavat kannattavuutta.

Markkinatutkimus: Euroopan ja Suomen listaamattomien pääomasijoitusmarkkinoiden nykytilanne

Toteutimme suomalaisille vähemmistösijoittajille suunnatun markkinakyselyn oman pääoman saatavuudesta ja havaituista muutoksista syksyllä 2022. Kysely toteutettiin anonyymisti ja kohderyhmänä toimivat suomalaiset Venture capital, Family office, enkeli- ja kasvusijoittajat.

Markkinatutkimuksessa nousi esiin kolme keskeistä havaintoa

  1. Arvostustasot ovat laskeneet ja kriteerit pääoman saamiselle ovat nousseet. Tällä hetkellä pelkästä kasvusta ollaan valmiita maksamaan entistä vähemmän.

  2. Sensitiivisyys markkinamuutoksiin vaihtelee sijoittajatyypeittäin, ero omasta taseestaan ja mandaatin alla sijoittavien välillä.

  3. Karhumarkkinasta huolimatta viime vuosien keskeiset trendit pysyvät; vihreää siirtymää vauhdittaville yrityksille on vielä rahaa tarjolla.

 

Mitä tulisi huomoida jatkossa?

Yhtiötasolla hyvä hallinto ja toimiva liiketoimintamalli ovat aiempaa arvostetumpia, vahvojen kasvuodotusten lisäksi sijoittajat odottavat kannattavuutta. Omasta taseestaan sijoittavat siirtävät fokusta nykyisten kohdeyhtiöiden hoitoon. Kohdeyhtiöt varautuvat tulevaisuuteen strategiamuutoksilla, joilla liiketoiminnan kustannuksia pyritään pienentämään ja seuraavien rahoituskierroksien tarvetta myöhäistämään.

Grannenfelt Financen tärkeimmät huomiot

Sijoittajat ja kohdeyhtiöt ovat tunnistaneet nykyisen toimintaympäristön haasteet ja reagoineet tapahtuneisiin muutoksiin. Tulevaisuuden epävarmuustekijöistä huolimatta tutkimuksessa ei havaittu markkinoiden merkittävää levottomuutta, vaikka transaktiovolyymeissa näkyi selvää laskua. Tietyt sijoittajat näkevät arvostustasojen laskun tervehdyttävän pääomasijoitusmarkkinaa. Yhtiötasolla toimialojen väliset erot ovat kasvaneet. Erityisesti vihreän siirtymän ja sosiaalisen vastuullisuuden hankkeet ovat korostuneessa määrin haluttuja sijoituskohteita. Myös yleisellä tasolla sijoittajat olettavat kohdeyhtiöiden ottavan ympäristö- ja sosiaalisen vastuun huomioon liiketoiminnassa ja noudattavan hyviä hallinnointitapoja.

 
 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan hermolla

Jätä yhteystietosi päästäksesi ajan tasalle viimeisimmistä rahoituksen ja yrityskauppojen uutisista.