Siirry suoraan sisältöön

Rahoituksen neuvonantajan ajankohtaisimmat uutiset 6/2021

Olemme koonneet alle tärkeitä ajankohtaisia uutisia ja aiheita rahoituskentältä viimeisen muutaman viikon ajalta.

Rahoituksen neuvonantajan ajankohtaisimmat uutiset 6/2021

Olemme koonneet alle tärkeitä ajankohtaisia uutisia ja aiheita rahoituskentältä viimeisen muutaman viikon ajalta. Linkit uutisten laajempiin katsauksiin löytyvät artikkeleiden alapuolelta. 

Mietityttääkö joku rahoitukseen liittyvä asia tällä hetkellä? Ole yhteydessä asiantuntijoihimme niin katsomme miten voimme teitä auttaa. Ole rohkeasti yhteydessä meihin ja varaa maksuton sparraustuokio sivuiltamme tai soita suoraan tiimimme jäsenille! Tiimimme yhteystiedot löydät täältä.

1. MUISTATHAN: Finnveran kasvulaina sopii räätälöityyn rahoitustarpeeseen

Finnveran kasvulaina on yksi keino täyttää voimakkaasti kasvavien yritysten rahoitustarvetta. Finnvera voi myöntää kasvulainaa yli 3 vuotta toimineiden pk- ja midcap-yritysten merkittävien kasvu- tai kansainvälistymishankkeiden ja yritysjärjestelyjen rahoitukseen.

Välirahoituksen hinta yritykselle on yleisesti korkeampi kuin tavallisissa pankkilainoissa, mutta matalampi kuin puhtaasti oman pääoman ehtoisessa rahoituksessa. Kasvulaina on vakuudeton ja lisäksi alisteinen pankkilainoille pääomalainojen tapaan.

Sopimuksen ja siihen otettavien kovenanttien avulla seniorirahoittajat pystyvät lukemaan juniorilainan yrityksen omaan pääomaan rinnastettavaksi eräksi, mikä mm. parantaa yrityksen reittausta seniorirahoittajan sisäisissä laskelmissa. Ota huomioon, että tämä käytäntö vaihtelee kuitenkin pankkiryhmittäin ja varaudu siihen, että tämä vaihe voi kestää varsin pitkäänkin. Finnverassa kasvulainan hanketiimiin kuuluvat yleensä sekä asiakasvastaava rahoituspäällikkö että lakimies.

Hankkeissa, joihin Finnvera myöntää kasvulainaa, yrityksen omarahoitusosuuden on oltava noin 20 prosenttia, ja Finnveran lisäksi rahoituskokonaisuuteen osallistuvien muiden rahoittajien osuuden noin 50 prosenttia.

Finnvera on varautunut hyödyntämään junioriehtoista kasvulainaansa myös koronan jälkeisen kasvun ja investointien vauhdittamiseksi.

Lue lisää Finnveran kasvulainasta täältä.


2. TEM 26.5.2021: Yrityksille suunnattuja Suomen kestävän kasvun ohjelman rahoitushakuja käynnistetään syksyllä 

Suomen kestävän kasvun ohjelman mukaisia yrityksille suunnattuja rahoitushakuja on avautumassa työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalla syksyllä 2021. Hakuja on tarkoitus avata muun muassa energiajärjestelmän murroksen, teollisuuden energia- ja kiertotalousratkaisujen sekä TKI-investointien tueksi.

Rahoitusta tulevat pääosin myöntämään työ- ja elinkeinoministeriö ja Business Finland, mutta rahoitusta kanavoidaan myös ELY-keskusten ja Energiaviraston kautta. Ohjelman rahoitus on vuosille 2021– 2026.

Lue TEM:in koko tiedote kestävän kasvun ohjelmasta täältä.


3. BUSINESS FINLAND: Ennakkotietoa rahoituksesta – EU:n elpymisväline: Business Finlandin ja Suomen Akatemian infotilaisuus 17.6.2021

Business Finland ja Suomen Akatemia suunnittelevat rahoitusmahdollisuuksia vihreän ja digitaalisen siirtymän sekä kumppanuuksien edistämiseksi.

Kyseessä on keskeinen tavoite valtionneuvoston toukokuussa 2021 julkaisemassa Suomen kestävän kasvun ohjelmassa: elpymis- ja palautumissuunnitelma (kts. Yllä). Suunnitelman mukaisesti Business Finland ja Suomen Akatemia suuntaavat vuosina 2021 ja 2022 merkittävästi rahoitusta vihreään ja digitaaliseen siirtymän edistämiseen sekä kumppanuuksien tukemiseen.

Rahoitusmahdollisuuksista järjestetään avoin infotilaisuus torstaina 17.6.2021 klo 12-13.30.

Lisätietoa tilaisuudesta ja ilmoittautumislinkin löydät täältä.

4. TEM 27.5.2021: Tapahtumatakuun haku alkoi 1.6. – tavoitteena pienentää järjestäjien taloudellista riskiä 

Tapahtumatakuun tarkoitus on vähentää tapahtumien järjestämisen taloudellista riskiä. Takuu on ennakkoon sovittu maksusitoumus, joka annetaan tapahtumajärjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista. Jos tapahtuma perutaan tai sen laajuutta rajoitetaan lain tai viranomaisen määräyksestä, korvausta maksetaan toteutuneista kustannuksista. 
 

  • Tapahtumajärjestäjät hakevat tapahtumatakuuta Valtiokonttorista ja tarkemmat hakuohjeet löytyvät Valtiokonttorin sivuilta

  • Haku on kaksivaiheinen ja hakuaika on 1.6.– 31.8.2021

  • Tapahtumatakuuseen perustuvaa korvausta on haettava erikseen ja korvauksen hakuaika on 15.9.–7.12.2021

  • Tapahtumatakuun piirissä ovat esimerkiksi taide- ja kulttuurifestivaalit, konsertit ja näyttelyt, urheilutapahtumat, musiikkifestivaalit, messut sekä vastaavat tapahtumat


Lue tuen tarkemmat ehdot ja koko
tiedote tapahtumatakuusta täältä.


Haluatko keskustella yrityksenne rahoitusasioista? Ole yhteydessä tiimiimme, joko varaamalla verkkotapaamisen nettisivuiltamme tai olemalla yhteydessä puhelimitse. Tiimimme yhteystiedot löydät täältä.

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan hermolla

Jätä yhteystietosi päästäksesi ajan tasalle viimeisimmistä rahoituksen ja yrityskauppojen uutisista.