Siirry suoraan sisältöön

Elokuun rahoitusvinkki – Suunnittele rahoitus aiempaa pidemmälle

Maailma on muuttunut; Tappiollisia kasvuyhtiöitä ei haluta enää rahoittaa samassa määrin kuin aiemmin, sillä nousevien korkojen maailmassa arvostetaan erityisesti juuri kannattavaa kasvua.

Elokuun rahoitusvinkki – Suunnittele rahoitus aiempaa pidemmälle
 

Vuosi 2022 on ollut vaikea kasvavien yritysten näkökulmasta. Viimeisen noin 6 vuoden aikana yritykset ovat tottuneet siihen, että saatavilla on paljon edullista velka- ja oman pääoman ehtoista rahoitusta. Tappiollista kasvua on rahoitettu ja kasvu yhtiöiden arvostukset ovat olleet korkealla. Nyt maailma on muuttunut; Tappiollisia kasvuyhtiöitä ei haluta enää rahoittaa samassa määrin kuin aiemmin, sillä nousevien korkojen maailmassa arvostetaan erityisesti juuri kannattavaa kasvua.

Mitä yritysten tulee ottaa huomioon muuttavassa markkinatilanteessa?

Yritysten pitää nyt pyrkiä mahdollisimman nopeasti tekemään liiketoiminnastaan kannattavaa ja kassavirtapositiivisia. Aikaisemmin, ns. löysän rahan aikana, tämä ei ollut niin kriittistä. Yritysten kasvutahti tulee siis hidastumaan, kun yritysten tulee pyrkiä pelkästään kasvun sijasta myös kannattavuuteen.

Huomatkaa, että erityisesti vihreän siirtymän ja sosiaalisen vastuullisuuden puolella on kuitenkin edelleen saatavilla paljon rahoitusta ja erilaisia tukirahoitusmahdollisuuksia.

Vinkit muuttuneeseen markkinaan:

  1. Varaudu hitaamman kasvun ja kireämmän rahoitusmarkkinan maailmaan

  2. Varmista rahoitus seuraavaksi 2–3 vuodeksi eteenpäin

  3. Varaudu siihen, että rahoituksen hakemiseen kuluu huomattavasti paljon enemmän aikaa: Jos aikaisemmin oman pääoman ja muun rahoituksen hakeminen kesti 6 kuukautta, nyt prosessiin on hyvä varata 12 kuukautta.

  4. Huomioi, että painotus on siirtynyt kasvusta kannattavuuteen ja positiiviseen kassavirtaan. Tässä huomioitava kulutaso ja mahdolliset leikkaukset, joissa nopeus on valttia, sillä sijoittajat/rahoittajat arvostavat liiketoiminnan sopeuttamista muuttuneeseen maailmaan nopeasti.

  5. Huomioi inflaation vaikutukset liiketoimintamalliin ja mahdollisuudet hintojen nostamiseen


Jos haluat keskustella yrityksesi tai salkkuyhtiösi rahoituksesta, ota asiantuntijoihimme vapaasti yhteyttä. Tiimimme yhteystiedot löydä täältä.

Seuraa meitä myös LinkedInissä ja Twitterissä.

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan hermolla

Jätä yhteystietosi päästäksesi ajan tasalle viimeisimmistä rahoituksen ja yrityskauppojen uutisista.