Siirry suoraan sisältöön

Pk-yritysten velkarahoituksessa uusia mahdollisuuksia

Eurooppaan on tullut, ja on tulossa, yhä enenevässä määrin velkarahastoja, jotka rahoittavat kasvavia pk-yrityksiä yhä joustavammilla ehdoilla.

Pk-yritysten velkarahoituksessa uusia mahdollisuuksia

Perinteisesti kasvavat pk-yritykset ovat hakeneet velkarahoitusta pankeista. Karkeasti sääntö on ollut, että yrityksen omavaraisuus pitää olla 30% tasolla ja liiketoiminnan kassavirta positiivinen. Nopeasti kasvavalle yritykselle pankkien vaateet ovat kuitenkin usein haastavia, ellei mahdottomia.

Eurooppaan on tullut, ja on tulossa, yhä enenevässä määrin velkarahastoja, jotka rahoittavat kasvavia pk-yrityksiä yhä joustavammilla ehdoilla. Kyseessä on Venture debt -tyyppinen riskirahoitus. Kyseinen rahoitus avaa uusia mahdollisuuksia erityisesti aloitteleville innovatiivisille yrityksille ja nopeasti kasvaville yrityksille, joilla ei välttämättä ole positiivista kassavirtaa tai pankkien vaatimia vakuuksia.

Rahoitusinstrumentin keskeisiä piirteitä ovat:

  • Suunnattu yrityksille, jotka eivät halua mukaan pääomarahastoa ja omistuksen dilutoitumista vaan mieluummin ottavat velkaa nopean kasvun rahoittamiseksi

  • Instrumentti on käyttökelpoinen niin yrityskauppoihin, investointeihin kuin esim. tulevan oman pääoman ehtoisen kierroksen siltaamiseen ja kassavirran pidentämiseen

  • Rahoitus rakennetaan yhtiön kassavirran ja tarpeen pohjalta. Myös takaisinmaksussa joustoa on usein 3–4 vuotta.

  • Velkasummat voivat olla 0,5M€ - 30M€

  • Korko liikkuu 6–10 prosentissa ja ns. vihreän siirtymän investoinneissa jopa 5 prosentissa

  • Koron ollessa alhaisemmalla tasolla keskusteluun tulee mukaan omistusosuus tai warrantit riskin kompensoimiseksi

  • Kovenantit eli muut rahoitusehdot ovat ”kevyitä” tai niitä ei edellytetä


Jos sinulle herää kysyttävää oheiseen instrumenttiin liittyen tai haluat keskustella muuten yrityksesi tai salkkuyhtiösi rahoituksesta, ota asiantuntijoihimme vapaasti yhteyttä. Tiimimme yhteystiedot löydä täältä.


Seuraa meitä myös LinkedInissä ja Twitterissä.

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan hermolla

Jätä yhteystietosi päästäksesi ajan tasalle viimeisimmistä rahoituksen ja yrityskauppojen uutisista.