Rahoituskierros: Valmisteluvaihe
Rahoituskierroksen valmistelu on avain onnistuneeseen pääomakierrokseen, kirjoittaa yritysrahoituksen asiantuntija, Miikka Lievonen.
Rahoituskierroksen valmistelu on avain onnistuneeseen pääomakierrokseen, kirjoittaa yritysrahoituksen asiantuntija, Miikka Lievonen.
Rahoituskierros on monimutkainen kokonaisuus, jossa jokainen vaihe on onnistumisen kannalta kriittinen. Tässä blogissa keskitytään valmisteluvaiheeseen, joka luo perustan onnistuneelle pääomakeräyshankkeelle. Artikkelin pohjaksi kannattaa lukea myös edellinen blogikirjoitus, joka käsittelee rahoituskierroksen vaiheita kokonaisvaltaisesti.
Pääomakierroksen rakenne ja aikataulu on suunniteltava huolellisesti. Ensinon tärkeää tunnistaa relevantit pääomatyypit, mitkä rajoitukset pääomakeräysprosessille tulisi asettaa ja mikä on se kokonaisuus, johon pääomaa kerätään. Projekti on hahmoteltava mahdollisimman selkeästi ja yksinkertaisesti, minimoiden muuttuvien tekijöiden vaikutus. Samalla on tärkeää säilyttää joustavuus tietyissä reunaehdoissa prosessin aikana, jotta kokonaisratkaisu hyödyttää kaikkia sidosryhmiä. Esimerkiksi rahoitusinstrumentin ehtojen ennenaikainen päättäminen voi olla joko haitallista tai hyödyllistä prosessille, useista tekijöistä riippuen.
Materiaalit
Tarvittavat materiaalit, kuten yrityksen esittelymateriaali ja taloudelliset ennusteet, on valmisteltava huolellisesti, sillä ne ovat keskeisiä tiedonvaihdon välineitä. Hyvin valmistellut materiaalit ovat ratkaisevassa asemassa projektin arvon viestimisessä potentiaalisille pääoman tarjoajille. Valmisteluvaiheen aikana on tärkeää tunnistaa projektin olennaisimmat ja vakuuttavimmat myyntiargumentit ja dokumentoida ne selkeästi. Projektin luonteen mukaan myös yrityksen arvonmääritys voi olla tarpeen.
Alla esimerkinomainen luettelo valmisteltavista materiaaleista:
Valmistelun edetessä on tärkeää tunnistaa kattavasti potentiaaliset pääoman lähteet ja rakentaa projekti niiden mukaan. On tärkeää aktivoida kaikki relevantit neuvottelukumppanit samanaikaisesti, jotta neuvotteluissa voidaan tehokkaasti luoda kilpailutilanne. Pääoman lähteet voidaan jakaa kolmeen päätyyppiin: oma pääoma, vieras pääoma ja avustusmuotoinen julkinen rahoitus.
Oma pääoma tarkoittaa varojen keräämistä vastineeksi osakkeista yrityksessä. Konkurssitilanteessa osakkeenomistajat ovat usein viimeisiä, jotka saavat jäljelle jääneet varat, mikä asettaa heidät huonoimpaan etuoikeusjärjestykseen. Tuotto omalle pääomalle rakentuu tyypillisesti osakkeiden arvonnoususta ja osingoista.
Sijoittajat voidaan yleensä jakaa finanssi- ja strategisiin sijoittajiin, tai näiden yhdistelmiin. Finanssisijoittajat ovat ensisijaisesti kiinnostuneita sijoituksensa tuotosta ja siitä, vastaako sijoituskohde heidän toiminnallisia rajojaan. Esimerkiksi rahastoilla on usein tiukat säännöt siitä, millaisiin hankkeisiin ne voivat sijoittaa. Päätös olla sijoittamatta ei välttämättä heijasta hankkeen laatua, vaan sen rakennetta, kuten yrityksen kokoa, toimialaa tai elinkaaren vaihetta.
Strategiset sijoittajat taas ovat usein kiinnostuneita mahdollisista synergioista tai lisäarvosta, joita yhteistyö sijoittajan ja kohdeyrityksen välillä voisi tuoda. Tästä lisäarvosta riippuen sijoituskohteen arvostusta voidaan tarkastella useista näkökulmista. Kohdeyritys voi esimerkiksi olla arvokas jakelukanavana tai yksinoikeudella markkinoitavana palvelukokonaisuutena.
Vieras pääoma eli lainarahoitus tarkoittaa varojen keräämistä vastineeksi vakuuksista ja vieraan pääoman haltijat ovat usein etuoikeusjärjestyksessä osakkeenomistajia paremmassa asemassa konkurssitilanteessa. Tuotto vieraalle pääomalle tulee koroista ja lainan takaisinmaksusta, mutta joskus myös oman pääoman tyyppisistä tuotoista, kuten osakeoptioista.
Yrityksen elinkaaren ja rahoitustarpeiden mukaan vieraan pääoman vaihtoehdot voivat sisältää valtiolliset tuotekehityslainat, venture debt -lainat, kasvulainat rahastoilta, pankkilainat, leasingin, myyntisaataviin sidotut rahoitusrakenteet, vientiluotot ja julkisesti noteeratut velkakirjat. Näiden lainojen rakenteet voivat vaihdella merkittävästi ja tarjolla on laaja valikoima ehtoja riippuen lainanantajasta.
Avustusmuotoinen julkinen rahoitus, joka usein kutsutaan "ilmaiseksi rahaksi", on erittäin kilpailtua ja yleensä julkisten instituutioiden tarjoamaa tukirahoitusta. Tukirahoituksen saanti vaatii usein yksityistä pääomaa rinnalleen. Avustukset kohdistuvat usein korkean riskin toimintoihin, kuten tuotekehitykseen, teknologian demonstraatioon tai tuotantoinvestointeihin uudelle toimialalle.
Avustukset voivat olla eri muotoisia: Suoria avustuksia, jotka maksetaan kertakorvauksena, tai ns. tariffimuotoisia avustuksia, joissa tuki maksetaan tuotetun hyödykkeen määrän perusteella. Koska avustusmuotoinen pääoma on kilpailtua, tämän tyyppisen rahoituksen saaminen vaatii huolellista valmistautumista ja vakuuttavaa hakemusta.
Yhteenveto
Rahoituskierrokseen liittyvä dokumentaatio on keskeistä onnistumisen kannalta ja sen huolelliseen valmisteluun kannattaa panostaa merkittävästi ja varata riittävästi aikaa. Hyvin valmistellut materiaalit eivät ainoastaan helpota tehokasta viestintää potentiaalisten sijoittajien kanssa, vaan ne myös luovat moninkertaista arvoa jokaiselle tiedon vastaanottajalle. Valmisteluvaihe vaatii korkeaa osaamistasoa ja kokemusta, ja se voi usein viedä merkittävän osan johdon ajasta. Tästä syystä voi olla tehokasta hyödyntää ulkopuolisia asiantuntijoita näiden materiaalien rakentamiseen.
Erityisesti pääoman lähteiden tunnistaminen on monimutkainen ja kokemusta vaativa tehtävä, joka vaatii huolellista harkintaa jokaisella tasolla, tavoitellusta pääomarakenteesta aina yksittäisiin rahoittajiin asti.
Tulevissa blogeissa perehdymme syvemmin niin rahoituskierroksen materiaaleihin kuin pääomanlähteisiin.
Blogin kirjoittaja:
Miikka Lievonen
Director, Grannenfelt Finance
miikka.lievonen@grannenfeltfinance.fi
+358 50 554 5844
LinkedIn-profiili
Kirjoittajalla on 10 vuoden kokemus rahoituskierroksiin ja yritysrahoitukseen liittyvistä hankkeista. Hän on auttanut useita kasvuyrityksiä, kuten Vastuu Groupia, Beelyä, P2X Solutionsia ja Varjo Technologiesia, pääomankeräämisessä.
Kasvurahoitusta kerätessä yksi ensimmäisistä ja tärkeimmistä askelista on riittävän laajan ...
Oman pääoman hankinta on yksi merkittävimmistä asioista yrityksen menestyksen kannalta, mutta ...
Rahoituskierroksen kokonaisvaltainen valmistelu on avain pääomakierroksen onnistumiselle, ...
Pääomankeräysprosessissa on tärkeää tunnistaa eri pääoman lähteet ja valita yrityksen ...
Pääomakeräys rahoituskierroksen kautta on keskeinen osa yrityksen kasvua, kirjoittaa ...
Grannenfelt Finance toimi Bionto Oy:n taloudellisena neuvonantajana 4M€ pääomankeräysprosessissa.
Jätä yhteystietosi päästäksesi ajan tasalle viimeisimmistä rahoituksen ja yrityskauppojen uutisista.